El servei de commutació desenvolupa alternatives educatives que permeten reconduir les conductes incíviques o transgressores, per afavorir la integració social.
Objectius
- Fomentar la convivència i el civisme per millorar la cohesió social.
- Facilitar a la persona sancionada la comprensió sobre els danys causats.
- Aconseguir que la persona sancionada reflexioni sobre les conseqüències de les seves accions, en l’àmbit personal i de la comunitat.
- Millorar l’educació cívica de les persones que participin al programa.
Destinataris
Persones sancionades per incompliment de l’Ordenança general de convivència ciutadana i, molt especialment, menors sancionats per infringir la Llei 1/91.
Requisits
- Poden participar-hi persones que hagin comès una falta prevista a l’Ordenança general de convivència ciutadana i, voluntàriament, sol·licitin participar en el programa mitjançant una instància.
- També menors de 18 anys sancionats per infringir la Llei 1/91 i que sol·licitin el servei, mitjançant document signat per la seva família o tutor/a legal, a les dependències dels Mossos d’Esquadra d’Esplugues i Sant Just.
Criteris per a l’aplicació de les mesures educatives
Menors de 16 anys. Jornada formativa on oferim als menors un espai en què es facilitin elements educatius que els permetin reflexionar:
- sobre la seva conducta
- sobre els danys ocasionats a la comunitat
- sobre les conseqüències de la seva acció
Majors de 16 anys. Treballs en benefici de la comunitat. Estan orientats a la reparació del dany causat, amb l’objectiu de facilitar la reflexió de la persona sancionada sobre les causes i les conseqüències dels seus actes, i a promoure un canvi d’actitud quant a la seva participació responsable en la comunitat. Sempre que sigui possible, es procura que els treballs tinguin a veure amb la infracció comesa.
Menors de 18 anys que han infringit la Llei 1/91 per consum o tinença de drogues il·legals en espais públics. Oferim als menors i les seves famílies un espai on se’ls informa sobre els riscs del consum de drogues i sobre què poden fer si volen deixar de consumir-ne (desintoxicació i deshabituació).
Conflictes derivats de les relacions de convivència. Procés de mediació en el qual les persones, a través del diàleg i acompanyades per una persona professional mediadora, busquen acords satisfactoris que permetin resoldre els seus conflictes..