Actes del 25N - Esplugues diu prou a la violència masclista

Un Lab per aprendre i experimentar amb les tecnologies de fabricació digital

Compartir:

24/03/2021

L’Ajuntament d’Esplugues vol ser punter en l’aplicació de la tecnologia més innovadora i útil per al nostre dia a dia i en el seu aprenentatge. Amb aquest afany d’innovació i d’aposta per la indústria 4.0, ha obert EspluLab, un espai de fabricació digital on la ciutadania d’Esplugues podrà aprendre, investigar i experimentar amb eines com impressores 3D o talladores làser.

Des de l’EspluLab, ubicat a l’Espai Baronda –dependències municipals situades al costat de la piscina del parc dels Torrents on també hi ha empreses privades– es podran portar a terme tres línies d’actuació:

EspaidecreaciolaBaronda13.jpgEducaLab. Es tracta d’un programa educatiu destinat a totes les edats escolars i nivells de coneixement. En primer lloc es formarà el personal educador perquè aquests professionals puguin dissenyar els seus projectes per a l’alumnat tenint en compte les possibilitats de l’espai. Més endavant, infants i adolescents podran anar a conèixer l’espai i a posar en marxa el projecte dissenyat per a ells.

CreaLab. Programa destinat al conjunt de la ciutadania. Les persones que ho desitgin podran rebre formació tecnològica per poder desenvolupar els seus projectes personals utilitzant la maquinària de l’EspluLab.

FamilyLab. Tallers familiars en què es donaran coneixements sobre el procés de fabricació digital i es proposarà a les persones participants que ideïn projectes concrets.

L’accés a l’espai serà gratuït, si bé es proposarà a les persones usuàries que de manera voluntària facin una contraprestació social, bé oferint un servei, bé compartint coneixements o bé aportant material a l’espai.

 

Impressores 3D, talladores làser, kits de robòtica…

L’EspluLab disposa de diferents tecnologies, com ara les impressores 3D. N’hi ha cinc que són de filament amb un sol capçal i, en breu, hi haurà una més de filament, amb dos capçals, així com una impressora de resina i una altra de ceràmica. Per complementar aquestes tecnologies, es disposa d’un escàner 3D per poder reproduir qualsevol figura. I, pensat per al públic infantil, un llapis 3D per dibuixar l’objecte que vulguin amb volum.

EspaidecreaciolaBaronda19.jpgTambé hi ha una talladora làser amb la qual es pot tallar, marcar i gravar sobre diferents tipus de materials, com ara la fusta, el metacrilat, el cartró o el paper. En el cas dels metalls, només es poden gravar, ja que és un tipus de làser que no està preparat per tallar-lo.

A més, es podrà utilitzar una talladora de vinil, amb la qual es poden crear adhesius personalitzats per enganxar-los sobre qualsevol superfície o estampar-los sobre teixits.

L’espai també disposarà en breu de kits de robòtica i electrònica educativa per a diferents nivells.

 

Projectes en marxa a l’EspluLab

Tot i que encara no és conegut per la majoria de la ciutadania, l’EspluLab, impulsat en col·laboració amb la Fundació CIM de la Universitat Politècnica de Catalunya, ha començat a funcionar en plena pandèmia. De fet, la primera producció va ser la d’estampar amb vinil diferents mascaretes personalitzades que es van enviar a residències de gent gran. També s’hi van produir les que portaven els Reis d’Orient quan van venir a Esplugues.

Actualment, s’està treballant en homogeneïtzar la forma dels clauers dels vestidors dels centres esportius municipals, així com en projectes personals i d’alumnes de batxillerat que fan treballs de recerca. També s’estan preparant diferents tallers amb Museus d’Esplugues en què es relaciona les tecnologies de fabricació digital amb la cultura de la ceràmica.

Qualsevol persona resident a Esplugues que imagini un projecte i vulgui fer-ho realitat pot adreçar-se a l’EspluLab, a través del correu esplulab@esplugues.cat.

L’alcaldessa, Pilar Díaz, ha manifestat que “volem omplir la ciutat d’oportunitats per perdre la por a tocar els botons, un pas petitíssim que pot marcar una gran diferència i acabar convertint-se en l’entrada a un món ple d’oportunitats. Projectes com l’EspluLab, +Dones3 o el Fòrum Esplugues són un passi directe i sense sortir de la ciutat, a tecnologies disruptives”.

 

Compartir:

Notícies
relacionades

Veure totes les notícies de:

Agenda
relacionades

Veure totes les activitats de:

Equipaments
relacionats

Veure tots els equipaments de:

Serveis
relacionats

Veure tots els serveis de: