L’alcalde d’Esplugues, Eduard Sanz, ha presentat aquest 17 de desembre davant les entitats veïnals el projecte de pressupost municipal per al 2025, que se sotmet aquest dimecres 18 a aprovació del Ple municipal. Segons la proposta, serà el més elevat de la història del municipi, amb més de 74,6 milions, xifra que supera en 8,6 milions el del 2024 (un augment del 13%), que ja va ser el més expansiu d’Esplugues.
Es tracta d’uns comptes “que combinen la potenciació de l’activitat econòmica al municipi amb l’acció social” per tal de “generar riquesa i ocupació, sense que ningú es quedi enrere”.
A més, va destacar que aquest creixement, que permet arribar a uns números de rècord, “no significa un major endeutament”, sinó que és el resultat de la gestió dels recursos municipals.
Inversió històrica
Els primers comptes d’Eduard Sanz com a alcalde es caracteritzen sobretot per un elevat nivell de les inversions, de fins a 15,7 milions, un 24,5% més que els d’enguany. Es tracta també d’una xifra rècord, que permetrà continuar transformant la ciutat per fer realitats projectes com l’Auditori-Teatre (més de 6,5 milions), la nova seu de la Polica Local (2,4 milions) i l’adquisició del Monestir de Montsió (amb el segon pagament, de 2 milions).
Destaquen també les obres de millora de la via pública vinculades al projecte 4×100% –un total de 60, en què destaquen la remodelació de la rambla Verge de la Mercè o la millora de la plaça Trias i Fargas– i partides per a la construcció i adquisició d’habitatge protegit.
Més del 35% del projecte de pressupost per al 2025 es destinarà a polítiques de Drets Socials, Civils, Ciutadania i Ciutat Educadora, i un 22,7% a Territori, Sostenibilitat i Transició Ecològica. A Seguretat i Convivència es destina el 10,2%.
L’alcalde, Eduard Sanz, ha afirmat que es tracta d’un pressupost “per construir un futur equilibrat i amb qualitat de vida” que mostra un “moment d’inflexió, amb un creixement sostenible i amb les persones com a prioritat, una ciutat que garanteix oportunitats, sense deixar ningú enrere”.
I ha enumerat les següents prioritats del pressupost municipal del 2025:
– Habitatge assequible
Els comptes municipals preveuen recursos per avançar en polítiques d’habitatge públic, amb l’objectiu de prioritzar els drets de la ciutadania per damunt dels interessos especulatius. “No hi ha projecte de vida sense habitatge i, tot i que la competència no és municipal, hem de col·laborar per fer possible crear habitatge assequible”, va dir Eduard Sanz.
En aquest sentit, actualment estan en marxa diverses promocions, a Montesa, Can Clota i Ca n’Oliveres-Finestrelles, que sumen 1.190 habitatges protegits, en les seves diferents categories (règim general, concertat, de lloguer assequible…).
– Millora de l’espai públic
La segona fase del projecte 4×100% –que preveu millorar la totalitat dels carrers i places d’Esplugues durant l’actual mandat 2023-2027– inclou una seixantena d’obres (20 més que les que s’han fet aquest any), amb una inversió de 4,6 milions.
Entre aquestes, la millora de la mobilitat sostenible, amb nou carril bici, a l’avinguda Cornellà, la instal·lació de plaques fotovoltaiques d’autoconsum en equipaments municipals, la reforma de la plaça de la Bòbila, la millora d’espais d’ombres en parcs infantils del Centre, Can Vidalet, Can Clota, El Gall i La Plana, i millores de voreres a Finestrelles, Ciutat Diagonal, La Mallola i La Miranda.
– Ciutat innovadora
El pressupost se centra en reforçar la vocació d’Esplugues com a centralitat metropolitana, amb l’impuls d’iniciatives, mitjançant transformació urbanística, per atreure més empreses del sector biomèdic i de la indústria farmacèutica, aprofitant la propera arribada de l’Hospital Clínic a tocar d’Esplugues, així com l’arribada de la línia 3 de metro.
La intenció és continuar pel camí de creació d’un pol d’empreses de salut, que ja s’està desenvolupant amb projectes de present, com l’arribada de Galenicum i de Deeplabs, i de futur immediat, com Vithas, l’Edifici Únicas de Sant Joan de Déu –referent per a malalties pediàtriques minoritàries– i el centre d’investigació de la multinacional biotecnològica Qiagen.
– Ciutat de qualitat
El pressupost compta amb prop de 3,4 milions d’euros (1 més que l’anterior) per a la despesa relacionada amb aspectes que reforcen la imatge d’Esplugues com a ciutat de qualitat, com la conservació de vies públiques i mobiliari urbà, d’edificis municipals, d’escoles i de mercats. “La qualitat dels espais públics és un factor generador de cohesió social, i això es nota a Esplugues”, va afirmar Sanz.
– Ciutat neta i sostenible
L’aposta per mantenir els estandars de ciutat neta i reforçar els de sostenibilitat també estan presents de manera destaca als comptes municipals: neteja de la via pública (3,6 milions, el que significa un increment de 740.000 €), recollida de residus (2,3 milions), reforma i carril bici de l’avinguda Cornellà (2 milions), renovació de l’enllumenat públic, plaques fotovoltaiques, desenvolupament del nou servei d’assessoria i de suport Esplugues Energia, un pla d’arbrat per generar espais de refugi climàtic a les zones verdes, creació d’ombres a parcs infantils…
– Ciutat digital
El pressupost del 2025 destina prop d’1,3 milions (un 10% més que l’exercici anterior) a la digitalització de dades i de processos per resoldre, per exemple, les incidències de la via pública de manera àgil i eficient, o efectuar tràmits.
– Ciutat cívica i segura
La construcció de la nova seu de la Policia Local, a Montesa, és un dels aspectes que recullen les despeses municipals en seguretat i civisme, com també l’adquisició de nous vehicles, la reactivació de la unitat canina i campanyes de sensibilització sobre civisme.
– Ciutat que cuida
Cuidar dels col·lectius que més ho necessiten o que formen el teixit comercial i associatiu d’esplugues també és un eix prioritari del pressupost municipal. El Servei d’Atenció Domiciliària té una dotació d’1,8 milions, un 20% més que el 2024. A més, s’incrementen partides per programes de suport a les famílies, la dinamització d’espais juvenils i la del comerç.