L’Ajuntament d’Esplugues ha organitzat aquest 31 de maig una jornada sobre la reforma horària amb la qual vol reactivar la Xarxa d’Empreses, Entitats i Comerços per la Reforma Horària d’Esplugues, que es va crear abans de la pandèmia per compartir i promoure experiències per avançar cap a uns horaris més racionals i semblants als estàndards europeus.
L’alcaldessa, Pilar Díaz, ha recordat que Esplugues “és pionera en polítiques de reforma horària” –el 2016 es va crear la Xarxa i el 2017, la Regidoria de Polítiques de Dones i Usos del Temps–, però “ara cal posar la directa”.
Han intervingut a la jornada responsables de la Xarxa Catalana pel Dret al Temps (Núria Vergés, directora general de Cures, Organització del Temps i Equitat en els Treballs de la Generalitat), Pacte Metropolità pel Temps (Anna Hernández, directora de l’Agència de Desenvolupament Econòmic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona) i el projecte europeu Time4all (Marta Junqué, coordinadora de Barcelona Time Use), dels quals forma part l’Ajuntament d’Esplugues.
Junqué ha afirmat que “treballem més, no produïm més i dormim menys que la mitjana europea”. Vergés i Hernández han subratllat la importància d’harmonitzar les polítiques de reforma horària de cada municipi.
“Flexibilitzant horaris la gent és més feliç”
A més, dues empreses amb seu a Esplugues –la fabricant de productes ortopèdics Edser Labs i la consultora T2C– han explicat les seves experiències, sobretot arran de la pandèmia: avançament d’horaris en els sectors que és possible, implementació del teletreball, flexibilització de jornades… “Aconseguim que la gent sigui més feliç i estigui contenta de treballar”, ha dit Enric García, de T2C. “Hem adaptat els horaris, segons els departaments, i hem sortit guanyant”, afirma Sergio Sánchez-Osorio, d’Edser Labs.