L’auditori de l’Espai Corberó ha acollit aquest dimecres una jornada en el transcurs de la qual s’han presentat els Districtes d’Innovació i el projecte Porta Diagonal, així com del Bioclúster d’Innovació i Salut que es desenvolupa a Esplugues i a la ciutat de l’Hospitalet de Llobregat. La sessió ha comptat amb la presència de més de 300 persones, representants del món acadèmic, el teixit econòmic i d’innovació d’Esplugues i del conjunt de l’àrea metropolitana.
“Esplugues és un una nova centralitat metropolitana. Treballem per generar ocupació molt qualificada i atreure inversió empresarial capdavantera”, ha manifestat l’alcaldessa Pilar Díaz. “Hem creat les condicions per esdevenir un ecosistema de l’economia del coneixement”, ha afegit.
Pilar Díaz ha destacat que en aquest futur jugarà el Bioclúster d’Innovació i Salut, i que s’està promovent a Finestrelles, al costat de Porta Diagonal, amb altres administracions, com l’Ajuntament de L’Hospitalet; hospitals, com el de Sant Joan de Déu; així com a centres de recerca.
Esplugues concentra empreses de referència del sector farmacèutic i biomèdic, com Synlab, Aldo Union, Salvat, Made of Genes o Galenicum. A això s’hi afegeix la proximitat a diverses institucions acadèmiques i de recerca de referència: Universitat Politècnica de Barcelona, Barcelona Tech, Universitat de Barcelona, IESE, ESADE, UIC, Institut Químic de Sarrià i, en futur, la incorporació de l’Hospital Clínic.
Quatre ecosistemes, quatre districtes d’Innovació
En el transcurs de la jornada, l’urbanista i investigador en Ciència de les Ciutats a la Universitat Harvard, Ramon Gras, ha presentat els quatre districtes d’innovació en què treballa l’Ajuntament a partir de quatre ecosistemes. “Neixen a Finestrelles i d’allà s’expandeixen fins a Can Cervera”, ha manifestat Gras. “Es tracta també de donar continuïtat al teixit urbà” ha afegit el professor universitari.
Quins són aquests ecosistemes?
- Ecosistema 1: Recerca Mèdica i Biotecnologia, que inclou el Bioclúster d’Innovació i Salut. Nous llocs de treball esperats: 9.675. Llocs de treball en innovació: 8.925. Ecosistema ampliat: 18.450 empleats. Desenvolupament immobiliari: 357.950 m² (214.000 m² a Esplugues).
- Ecosistema 2: Salut, Estil de Vida, Pharma, Agritech, Alimentació i Esports. Nous llocs de treball esperats: 3.050. Llocs de treball en innovació: 2.640. Ecosistema ampliat: 11.100 empleats. Desenvolupament immobiliari: 185.400 m² (36.150 m² nous).
- Ecosistema 3: UrbanTech i Desenvolupament Sostenible. Nous llocs de treball esperats: 7.260. Llocs de treball en innovació: 6.500. Ecosistema ampliat: 15.250 empleats. Desenvolupament immobiliari: 141.150 m² (nou desenvolupament).
- Ecosistema 4: Disseny de Productes, IA per al Desenvolupament Empresarial, Nous llocs de treball esperats: 3.035. Llocs de treball en innovació: 4.150. Ecosistema ampliat: 6.725 empleats. Desenvolupament immobiliari: 77.050 m² (nou desenvolupament).
Col·laboració l’Hospitalet i Esplugues
A la jornada han mantingut una conversa entre el primer tinent d’alcaldia d’Esplugues, Eduard Sanz, i el tercer tinent d’alcaldia de l’Hospitalet, David Quirós, dos municipis i institucions que treballen de manera conjunta en el Bioclúster d’Innovació i Salut.
“Les ciutats hem de tenir molt clara quines són les nostres fortaleses”, ha manifestat Eduard Sanz. “Les administracions hem de crear aquests ecosistemes perquè les coses passin”, ha afegit el primer tinent d’alcaldia d’Esplugues, que també ha posat sobre la taula la necessitat de noves infraestructures com la Línia 3 del metro. “Necessitem la col·laboració d’altres administracions. No pot ser que l’Hospital Sant Joan de Déu no tingui una parada de metro al davant”, ha subratllat Sanz, que ha recordat la necessitat que aquest transport públic arribi també al centre de la ciutat.
“Això va de generar oportunitats, atraure talent”, ha remarcat l’edil de l’Hospitalet. “És un model de col·laboració en què cada ciutat aporta la seva singularitat”, ha afegit Quirós que ha insistit també en la necessitat d’un lideratge per part de la Generalitat en el cas del Bioclúster.
El parc empresarial i de serveis Porta Diagonal agafa empenta
Per la seva part, l’arquitecte Enric Batlle ha fet la presentació del projecte Porta Diagonal i de com les dues torres d’uns 100 metres d’alçada i 23 plantes que configuraran el nou skyline d’Esplugues, comencen a prendre forma. Les torres seran la part més icònica i visible del futur parc empresarial i de serveis Porta Diagonal.
Les dues torres s’ubicaran entre les avingudes Jacint Esteva i Fontanet, Països Catalans i Ahrensburg. Les obres d’una d’elles, la més propera a Barcelona i que allotjarà l’hotel Tower One, ja han començat. L’altra, que ja té llicència i podria començar aquest any, es destinarà a oficines. Cadascuna de les torres té 21.000 m2 de sostre.
El parc continuarà a la pastilla de terreny situada entre av. Ahrensburg i els carrers Juan de la Cierva i Casal Sant Jordi. Tindrà quatre grans edificis, dos dels quals estaran vinculats al campus de Sant Joan de Déu: el centre de medicina de precisió Únicas, la primera pedra del qual es va posar el 29 de febrer.
Dos edificis més per a oficines, a tocar de l’avinguda Jacint Esteva i Fontanet, completaran aquest sector del parc, on també destacaran grans àrees de zona verda. Tot plegat, s’espera que el parc estigui acabat en un període d’entre cinc i sis anys, tot i que l’hotel i Únicas podrien estar acabats d’aquí a dos anys. El verd serà el color predominant en la nova àrea Porta Diagonal.
El disseny urbanístic del qual ha estat, en part, a càrrec del despatx d’arquitectura espluguí Batlleiroig. Dues de les cares de les torres estaran poblades de vegetació. Però, a més, hi haurà 18.000 m2 de zones verdes, de les quals 15.300 seran públiques.
Taula rodona i cloenda
L’acte ha continuat amb una taula rodona sobre el Bioclúster moderada per la directora general de Barcelona Global, Mercè Conesa i protagonitzada pel director gerent de l’Hospital Sant Joan de Déus, Manel del Castillo; el director d’Innovació, Recerca i Universitats de la Gerència Territorial Metropolitana Sud, Josep Comín; i el director general de l’Hospital Clínic de Barcelona, Josep Maria Campistol.
“Esplugues té un gran present, i té un potencial enorme de creixement, entre tots i totes ho farem possible. Perquè a Esplugues, el demà és avui”, ha sentenciat l’alcaldessa Pilar Díaz.