‘Lutum, l’essència dels edificis’ és el títol de la mostra sobre ceràmica arquitectònica que s’exposa a Can Tinturé fins al 2 de juliol
Lutum, l’essència dels edificis és la nova exposició temporal al Museu Can Tinturé, que recupera peces que provenen de les façanes, estances o passadissos: teules, maons, rajoles, canonades o balustrades de ceràmica. La mostra vol explicar els usos, la riquesa de models i les etapes principals de la ceràmica aplicada a l’arquitectura catalana entre finals del segle XIX i principis del XX, a través de les col·leccions dels Museus d’Esplugues.
S’hi exposen més de 45 peces, majoritàriament dels fons propis dels Museus d’Esplugues que no han vist mai la llum al públic. “Hi ha una voluntat compartida de salvaguardar l’arquitectura”, afirma la regidora de Cultura, Maribel Aguilera. En Lutum s’exhibeixen aquestes peces, petites obres d’art d’ús quotidià, però també s’explora la seva relació, a través de fotografies, amb edificis singulars dels quals formen part.
“Pujol i Bausis només feia ceràmica aplicada a l’arquitectura”, recorda el vicepresident de l’Associació Catalana de Ceràmica, Joan Rosal i Sagales, comissari de l’exposició, organitzada pels Museus d’Esplugues en col·laboració amb aquesta entitat que destaca com aquesta ceràmica funcional està decorada amb detall sempre que està a la vista.
Lutum es pot visitar de manera gratuïta al Museu Can Tinturé fins al 2 de juliol. A la web dels Museus (museus.esplugues.cat) i a L’AGENDA es pot consultar la programació associada a l’exposició.
Lutum en llatí significa fang, una barreja de terra i aigua que permet donar forma a multitud d’objectes que ens faciliten el nostre dia a dia. L’ús del fang, però, va molt més enllà quan es cou i s’impregna de totes les propietats de la ceràmica, com una pell en constant adaptació.