Les dones tecnològiques +Dones3

1. NEUS SABATÉ

La Neus Sabaté Vizcarra és professora d’investigació del CSIC a l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC), cofundadora de l’empresa Fuelium SL i guanyadora del premi de Física, Innovació i Tecnologia de la Real Sociedad Española de Física – Fundación BBVA (2020).

Entre la indústria i la recerca, la seva investigació està centrada en el desenvolupament de bateries sostenibles per a dispositius de diagnòstic; una feina que porta endavant al seu grup de dispositius d’enginyeria autoalimentats a l’IMB-CNM. D’aquesta recerca va nèixer Fuelium SL, que treballa en la integració de bateries en dispositius per a monitoratge ambiental, de cosmètica i del sector metal·lúrgic.

A més, aquest any ha estat involucrada a Hypatia I, la primera missió de científiques catalanes de diferents disciplines i edats que van anar a la Mars Desert Research Station dels EUA. Allà les tripulants van fer la seva recerca com si estiguessin en una veritable estació humana a Mart. La tasca de Sabaté va ser provar una bateria a base de compostos de ferro molt freqüents en la superfície del planeta vermell i a l’orina humana.

2. KIARA NIRGHIN

Nascuda a Sudàfrica al 2000,és una inventora, científica i oradora sud-africana. Coneguda pel seu premiat treball sobre un mètode per augmentar la seguretat alimentària en àrees afectades per la sequera que va guanyar la Fira de Ciències de Google 2016. Des de 2018, ha assistit a la Universitat de Stanford com a estudiant.

La Kiara ha desenvolupat un polímer superabsorbent únic que manté centenars de vegades el seu pes en aigua quan s’emmagatzema al sòl. És biodegradable, fet amb pell de taronja i alvocat, econòmic i lliure de productes químics nocius, a diferència dels materials artificials que s’utilitzen actualment. El polímer, fet íntegrament a partir de productes de rebuig, millora el medi ambient, augmenta la possibilitat que les plantes mantinguin el creixement en un 84% durant una sequera i pot augmentar la seguretat alimentària en un 73% a les zones afectades per desastres.

Ha estat presentada tant per The Times com per The Guardian a les seves 30 llistes d’adolescents més influents, i ha estat convidada per Forbes i TED per parlar sobre el seu treball. També va ser nomenada recentment una de les Joves Campions de la Terra de les Nacions Unides i una de les cinquanta dones més inspiradores en tecnologia.

3. ELENA GARCIA

Elena García, nascuda a Valladolid al 1971, és una enginyera industrial d’Espanya que ha liderat la creació del primer exoesquelet biónic per a nens amb atrofia muscular espinal, una malaltia que afecta uns 2.000 nens a Espanya. És una figura reconeguda internacionalment i té una formació científica profunda. La seva mare és doctora en física i professora universitària, mentre que el seu pare va ser un destacat catedràtic d’electromagnetisme.

Elena va obtenir el seu doctorat en robòtica el 2009 i va començar a treballar en el disseny de robots industrials. No obstant això, la seva vida professional va canviar quan va conèixer una nena amb tetraplegia, conduint-la a centrar-se en dispositius per millorar la mobilitat dels nens amb malalties neuromusculars. Els seus projectes principals se centren en l’agilitat de la locomoció, exoesquelets pediàtrics i ortesis actives.

Elena és fundadora de Marsi Bionics, una empresa que investiga i desenvolupa exoesquelets per a nens. Un dels seus projectes més destacats és l’ATLES 2020, un exoesquelet lleuger que millora la mobilitat i la seguretat dels pacients. A més de la seva tasca científica, ha escrit dos llibres.

4. LIMOR FRIED

Limor Fried és una enginyera elèctrica estatunidenca i propietària d’Adafruit Industries, una empresa d’electrònica de gran èxit. Destaca a la comunitat de maquinari lliure i va participar en la definició d’aquest concepte. Utilitza el nom d’usuari “ladyada” en homenatge a Ada Lovelace.

Va estudiar Informàtica i Enginyeria Elèctrica al MIT el 2003 i posteriorment va obtenir un màster en Enginyeria el 2005. Durant els seus estudis, va desenvolupar projectes innovadors relacionats amb la privadesa, com ara lents que s’oscureixen davant de la televisió i un inhibidor de RF de baixa potència.

Al 2009 va rebre el Pioneer Award de l’Electronic Frontier Foundation per la seva participació a la comunitat del maquinari i programari lliure. El 2011, la revista Fast Company li va atorgar el Premi a la Dona Més Influent en la Tecnologia, i va ser la primera dona enginyera a aparèixer a la portada de la revista Wired. Limor va ser nomenada “Emprenedora de l’Any” el 2012 per la revista Entrepreneur; l’única dona entre els 15 finalistes.

El 2005, va fundar Adafruit Industries a la seva habitació del MIT i posteriorment va traslladar l’empresa a Nova York. La companyia es dedica al disseny i venda de kits electrònics i eines, especialment dirigits al mercat dels hobbies, i a la divulgació de l’educació STEAM i la cultura maker.

5. SIMONE GIERTZ

Simone Giertz, nascuda a Estocolm, Suècia, el 1990, és una inventora i fabricant de renom amb una gran presència a YouTube. Amb més de 2 milions de subscriptors al seu canal, és coneguda per crear els anomenats “robots inútils”, dispositius mecànics sense utilitat pràctica que provoquen rialles i fan crítica social mitjançant la comèdia tecnològica.

Simone va passar un any a la Xina com a estudiant d’intercanvi quan tenia 16 anys i va aprendre mandarí bàsic. Va estudiar enginyeria física a la universitat i, més tard, es va interessar per la programació i la robòtica mentre estudiava a Hyper Island a Estocolm. També va assistir breument a l’Institut Reial Suec de Tecnologia (KTH) estudiant Física.

Després de ser diagnosticada amb un tumor cerebral benign el 2018, Simone va compartir obertament la seva experiència en les xarxes socials. Malgrat l’operació per extreure el tumor, va informar sobre la seva recerca postoperatòria amb humor i optimisme.

La seva passió per l’electrònica va començar el 2013, quan va construir un casc per rentar-se les dents, marcant l’inici de la seva carrera a YouTube. Simone és coneguda com “La Reina dels Robots Inútils” i el seu canal mostra les creacions que, tot i ser mecànicament funcionals, sovint no tenen una utilitat pràctica, buscant un efecte còmic.

Simone ha col·laborat amb Adam Savage a Tested.com i ha aparegut en una sèrie de televisió de comèdia a Suècia. El seu enfocament és trobar solucions creatives i divertides per als problemes quotidians.

6. LAURA ARTIGAS

Nascuda a Arenys de Munt al 1995, és enginyera aeronàutica i treballa a Madrid al departament de navegació d’Airbus des del 2016, especialitzada en la integració i certificació de nous sistemes de navegació en avions.

Va estudiar enginyeria d’aeronavegació a la Universitat Politècnica de Catalunya, i tot i ser part d’una petita minoria de noies a l’aula, va completar els seus estudis amb èxit. Va realitzar el seu treball de final de grau enfocat en l’optimització d’operacions aeroportuàries, a Mont-real, al Canadà, centrada en l’optimització d’operacions aeroportuàries.

La Laura és un exemple inspirador per a les noies i les anima a no tenir por de perseguir les seves ambicions professionals, demostrant que amb esforç i dedicació poden triomfar en l’àmbit aeronàutic o de les carreres triades.

Notícies
relacionades

Veure totes les notícies de:

Agenda
relacionades

Veure totes les activitats de:

Equipaments
relacionats

Veure tots els equipaments de:

Serveis
relacionats

Veure tots els serveis de: