Aigües de Barcelona i l’Ajuntament d’Esplugues han inaugurat aquest 12 de febrer l’hort urbà Regreen, una estructura innovadora que vol demostrar el potencial de l’ús de l’aigua regenerada per a l’agricultura urbana. La instal·lació, que és itinerant per l’àrea metropolitana, estarà ubicada durant uns mesos al costat de la nova Aula Ambiental del Parc de Can Vidalet, com a complement a les activitats educatives que s’hi faran.
L’objectiu d’aquesta iniciativa publicoprivada és conscienciar sobre l’ús de recursos hídrics alternatius, com l’aigua regenerada, i contribuir a l’economia circular, tot donant una segona vida a l’aigua per combatre l’escassetat hídrica, especialment en el context actual d’emergència climàtica i de sequera a bona part de Catalunya.
L’agricultura hidropònica, que és com es coneix aquest sistema, consisteix en el cultiu de plantes utilitzant substrats minerals disolts a l’aigua prèviament depurada, en lloc de sòl agrícola, cosa que permet estalviar consum d’aigua i fertilitzants i obtenir cultius d’alta qualitat mitjançant el control de les dosis de nutrients. Aquest tipus de cultius es poden desenvolupar en condicions desfavorables, com és el cas de les ciutats, on l’aigua i l’espai són escassos, fet que suposa un gran avantatge respecte a l’agricultura mitjançant reg convencional.
El projecte vol demostrar la viabilitat tècnica, econòmica i ambiental de l’aigua regenerada i, a més, explica de forma pràctica a la ciutadania quins són els beneficis del seu ús.
Per a l’alcalde d’Esplugues, Eduard Sanz, es tracta d’un projecte “molt alineat amb l’aposta que estem fent a Esplugues per prioritzar la sostenibilitat i la gestió eficient dels recursos”. En aquest sentit, ha afegit que “estem treballant, amb Aigües de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona, per crear la infraestructura necessària per portar al municipi aigua depurada”.
Felipe Campos, conseller delegat d’Aigües de Barcelona, ha destacat que “projectes com Regreen són molt importants per demostrar la necessitat de l’ús d’aigua regenerada per fer front a l’escassetat hídrica de la nostra regió mediterrània i conscienciar la societat sobre el potencial de l’aigua regenerada i els beneficis que aquesta aporta”.
Abans d’arribar a Esplugues, aquest projecte pilot ha passat per Cornellà, Barcelona, Sant Feliu de Llobregat, l’Hospitalet, Gavà i Sant Joan Despí.