La recent adquisició del complex d’alt valor històric que inclou el Monestir de Santa Maria de Montsió i la Masia de Can Casanovas per part de l’Ajuntament és una declaració d’intencions. Aquesta decisió suposa un ferm compromís amb la protecció del patrimoni, no només com a símbol del passat, sinó com a condició essencial per a la construcció de la nostra identitat col·lectiva i el desenvolupament de les futures generacions.
Quan es tracta de monuments o espais que compten amb un valor patrimonial i artístic destacable, sovint hi trobem una barreja de significats i referents culturals que els fan únics: són memòria física d’un passat viscut, peces artístiques d’un valor inqüestionable i, a més, espais de culte o de reunió per a la societat en què van sorgir. Aquesta triple condició els dota d’un potencial simbòlic extraordinari, ja que representen tant el llegat material com l’espiritual i comunitari. Amb la seva adquisició assumim el repte de mantenir-lo viu, no només per preservar-lo físicament, sinó per assegurar que continuï sent part de la nostra identitat col·lectiva.
La ubicació estratègica del complex arquitectònic i artístic del Monestir de Santa Maria de Montsió, permet la connexió entre Patrimoni i Natura. La seva proximitat al Parc dels Torrents, pulmó verd de la ciutat, així com a l’Espai Corberó oferirà un refugi on la ciutadania podrà connectar amb les seves arrels i renovar el compromís amb la preservació del nostre llegat i paisatge. Per tot això, no només us convidem a celebrar que el Monestir i tot el complex formarà part del patrimoni de la ciutat, sinó que també serà exemple per a futures accions de protecció i conservació del patrimoni. La nostra herència cultural i artística és un bé preciós i fràgil, i la seva preservació és una responsabilitat que transcendeix generacions.