El Gall

4.335

habitants

384.907 m2

Festa Major:

Mitjans juliol

Associació de Veïns, Associació de Dones del Gall, Promotora del Casal d'Avis, Colla de Castellers d'Esplugues, Club Petanca Recreativo Esplugues.

El carrer Àngel Guimerà és el gran eix de dinamització i vertebració del barri del Gall. La importància d’aquesta via ha anat en augment els últims anys per les reformes urbanístiques que s’hi han fet. És també el barri que acull el polígon industrial, que té el mateix nom, i que està en plena transformació.

L’altre gran punt de referència del barri és la Biblioteca Central Pare Miquel d’Esplugues, que completa un mapa d’equipaments que compta amb un casal de barri, un esplai, una residència i un centre de dia de gent gran, tres escoles de primària (dues públiques i una privada), una escola bressol municipal i dos parvularis privats, una clínica geriàtrica i un ambulatori i una deixalleria, entre altres. També s’hi han incorporat dos equipaments supramunicipals: l’hospital comarcal Moisès Broggi i el Parc Ciclista Llobregat. El cementiri municipal i la seu de la Policia Local i dels jutjats i Registre Civil també es troben al barri, així com un dels dos hotels de la ciutat, l’Hotel Esplugues. 

El teixit comercial i l’activitat econòmica se centra al polígon industrial, el més important de la ciutat. El carrer Àngel Guimerà i el parc Pou d’en Fèlix són el punt de trobada del veïnat d’un barri que ha sabut créixer respectant els seus orígens industrials, la fesomia dels carrers més propers a l’avinguda de Cornellà i que ha guanyat en vida social amb el naixement i la consolidació de noves entitats.

Orígens:

De l’origen del barri del Gall no hi ha massa dades documentades. Com diu el llibre Tornant a mirar, de Pasqual Juan, “aquesta zona, avui molt poblada, va néixer tímidament al carrer de Fàbregas i, en un principi, no era més que un rengle de casetes amb algun magatzem entremig, que ocupava el costat dels nombres senars”. El mateix llibre recorda que cap a l’any 1925 es va obrir el passatge Joan Brillas i “aviat s’hi van edificar un bon nombre de cases baixes que totes tenien un tros d’hort al darrere”. El pou d’en Fèlix Brillas, que ara dona nom al parc més gran del barri, subministrava l’aigua que necessitaven aquestes cases.

Els terrenys originàriament agrícoles de la zona donaren pas durant la primera meitat del segle, a algunes indústries. L’any 1929 s’hi va instal·lar la primera fàbrica tèxtil, Les sedes, i també la primera fàbrica de pastes de sopa preparades que hi hagué a Espanya: El Gallo. Aquesta última li va donar nom al barri. També d’especial importància per a la zona va ser la instal·lació de la factoria de Corberó que, amb els anys, va ser un dels símbols de la ciutat per l’alt nombre d’espluguencs que hi treballaven. La crisi d’aquesta empresa, a finals dels 80, provocà a la ciutat una jornada de protesta com poques es recorden. L’empresa Mediapro ha construït a l’antiga factoria Corberó el centre de producció audiovisual, Imagina, amb una superfície de 31.100 metres quadrats, que acull empreses del sector i que suposa un impuls a l’activitat econòmica de la ciutat i posa en valor la recuperació de la fàbrica Corberó, un gran patrimoni industrial.

Llocs d'interès

Parc Pou d'en Fèlix, amb les escultures Samurai (Xavier Corberó) i de la Dona del parc (Eulàlia Fàbregas); rambla Àngel Guimerà; residència Fèlix Llobet.

Escultures al carrer

Notícies
relacionades

Veure totes les notícies de:

Agenda
relacionades

Veure totes les activitats de:

L’esport català amb València

23/11/2024
31/12/2024

Pista de patinatge de Nadal

28/11/2024
31/12/2024

Supertobogans nadalencs

28/11/2024
31/12/2024

Equipaments
relacionats

Veure tots els equipaments de:

Serveis
relacionats

Veure tots els serveis de:

Notícies
del barri