La Plana

9.608

habitants

648.548 m2

Festa Major:

Setembre

Associació de Veïns la Plana, Associació de Dones de la Plana, Creu Roja, Esplai Espurnes, Club Natació Esplugues, Club Handbol Esplugues, Club Voleibol Esplugues, Club Ciclista Esplugues, Associació Bàsquet Esplugues, Sporting Futbol Sala Esplugues, Esplugues Sense Barreres, CFA. Espluguenc, Club de Rol i Estratègia Els Immortals i Club Escola Esportiva Espluguenc d'Escacs.

El barri de La Plana acull el Complex Esportiu, el Centre Municipal Puig Coca, que inclou el Centre Ocupacional d’Esplugues i l’Espai de les Arts, així com el Camp d’Esports Salt del Pi, l’Institut Severo Ochoa o el CEIP Folch i Torres o l’Esplai de Gent Gran Centre i la Plana.

La reconversió d’una antiga fàbrica de ceràmica en l’Espai Baronda ha permès disposar d’un equipament on conviuen activitats municipals, empresarials, cíviques i culturals.
La vida comercial i industrial és un altre dels punts forts del barri, gràcies al mercat de la Plana i l’eix d’establiments de la zona compresa entre els carrers Alegria, Carme, Rovellat i l’avinguda de Cornellà.

Orígens:

Mossèn Esteve Carbonell, a la Monografia Històrica d’Esplugues, explicava que “a inicis del segle corrent, allà el 1903 en ser construïda la nova carretera provincial de Cornellà a Sarrià, es transforma el paisatge urbà primitiu, creixent considerablement el nou panorama urbà. Fou aleshores quan, canviant les vinyes i camps per carrers i edificis, comença l’augment de nova vitalitat urbana, construint-se les actuals barriades modernes (…) La primera d’aquestes barriades és la Plana”. El barri es coneix amb aquest nom per ocupar “el lloc conegut com la Plana de Can Valls”.

A partir dels anys 50, el desenvolupament del barri és molt més ràpid, i el concepte de caseta i hortet va sent substituït per edificis de més alçada, coincidint amb la implantació d’empreses a la zona.

Llocs d'interès

Espai Baronda, Pont Nou; Plaça Catalunya, amb el Monument al Mestre, d'Eduard Estartús; parc Onze de Setembre, amb escultura d'homenatge a la Diada; Escultura al Baix Llobregat, a l'avinguda de Cornellà. La rambla del Carme compta, igualment, amb una escultura, obra de Manuel Marzo Mart, anomenada Argo.

Escultures al carrer

Notícies
relacionades

Veure totes les notícies de:

Agenda
relacionades

Veure totes les activitats de:

Equipaments
relacionats

Veure tots els equipaments de:

Serveis
relacionats

Veure tots els serveis de:

Notícies
del barri