Centre

8.687

habitants

669.163 m2

Festa Major:

Centre Cultural i Recreatiu L'Avenç, Societat Coral la Coloma, Associació de Veïns del carrer de l'Avenç, colles de Geganters, Tres Tombs i Bastoners, A.C. Espluball, APAME, Amics del Ferrocarril, agrupaments escoltes Espluga Viva i Sant Jordi, Amics de la Música de Santa Magdalena, Fundació Reinserció i Solidaritat, Esbart Vila d'Esplugues, Club Gimnàstica Artística Esplugues, Club Patinatge Artístic Esplugues, Club Hoquei Esplugues, Grup Excursionista Gelade, Taula d'Entitats de Lleure, Glaç, Amics de la Micologia, Grup de Teatre L'Endoll, Boc de Biterna, Cine Club Imatge 74, Penya Barcelonista L'Avenç, Unió de Botiguers, Esplugues Televisió.

El del Centre és un barri que fa honor al seu nom i que assumeix el paper que la història li ha donat com una de les zones dinamitzadores de la ciutat. Els grans eixos viaris i d’activitats són l’avinguda dels Països Catalans, l’avinguda de Cornellà i els carrers Laureà Miró i Àngel Guimerà. Al voltant d’aquests tres últims es concentren alguns dels serveis públics de la zona.

L’avinguda dels Països Catalans, via d’accés als barris de Ciutat Diagonal i Finestrelles, i camí cap a Barcelona, centralitza una de les activitats econòmiques més importants de la zona, amb la presència de diverses de les principals empreses d’Esplugues, Nestlé España S.A., Cobega, SA i una bona representació del sector de l’automoció, així com una àrea on l’ensenyament és el protagonista, amb la presència, al carrer Sant Mateu, de l’Escola Garbí, l’IES Joanot Martorell, l’Escola d’Arts i Oficis, i l’Institut Blume per a esportistes d’elit, depenent de la Residència Blume, també a la zona. Cal destacar la presència, igualment, del Consell Català de l’Esport i les instal·lacions de l’Antic Institut Nacional d’Educació Física.

Orígens:

El naixement d’un nucli de població a la zona ocupada ara pel barri del Centre data del segle XVIII, arran de la construcció de la carretera Reial. Fins després de la Primera Guerra Mundial, el creixement va ser molt petit. L’arribada de nous ciutadans i ciutadanes, tant d’altres municipis catalans com d’arreu de l’Estat, va suposar el seu desenvolupament posterior i el naixement d’altres barriades.

El barri del Centre, com a nucli establert, ha viscut el creixement d’un municipi que ha passat d’agrícola a industrial i ara residencial; que ha deixat d’estar lluny de Barcelona a estar-hi enganxat. El barri va comptar amb els primers comerços del poble; va veure passar els carros de cavalls primer i els cotxes després; i ha vist evolucionar el transport públic, des de les velles diligències, primer, i les tartanes, després, de la família Astals fins els moderns autobusos i el tramvia d’avui dia, entre molts canvis que escriuen la història d’una ciutat que ha multiplicat per 11,71 el nombre d’habitants des del 1950.

Llocs d'interès

Casa consistorial, Casal de Cultura Robert Brillas, Museu Can Tinturé, Pujol i Bausis, Espai Corberó, Convent de Montsió, Església de Santa Magdalena, Can Cortada, Can Pi, Can Bialet, Can Casanovas, Can Ramoneda, Molí de Can Fàbregas, Can Cargol.

Escultures al carrer

Nu de dona, d'Eulàlia Fàbregas (pl. Santa Magdalena); Porta mítica, de Manuel Álvarez (pl. Josep Català); Dona i guitarra, de Montserrat Sastre (jardins Casal de Cultura Robert Brillas); Focs de Sant Joan, de Joan Sanagustín (jardins del Casal); ceràmica d'"Esplugues, vila d'obertura i harmonia", d'Angelina Alós (cruïlla Laureà Miró-av. Països Catalans), "A les víctimes de la guerra", d'Eulàlia Fàbregas, La Família de Xavier Corberó als jardins de Can Tinturé i Plenitud de Jorge Egea als Jardins Pons i Termes

Notícies
relacionades

Veure totes les notícies de:

Agenda
relacionades

Veure totes les activitats de:

Equipaments
relacionats

Veure tots els equipaments de:

Serveis
relacionats

Veure tots els serveis de:

Notícies
del barri