Esplugues ha estat el municipi guanyador aquest 30 d’octubre de la final del tercer Talent Factory School –concurs destinat a fomentar la cultura emprenedora i innovadora en l’alumnat de secundària de diferents municipis– amb alumnes que van ser finalistes de les edicions local del curs passat de Gavà, Viladecans, Esplugues, Sant Feliu, Sant Boi i Cerdanyola.
L’equip d’Esplugues, format per Mario Aguado, Lucía Muñoz, Pol Sierra i Cristina Villacampa -i capitanejats per Laura Laveda, directora d’Economia i Treball de l’Ajuntament d’Esplugues- es proclamava guanyador d’aquesta edició després de presentar el projecte COINTAINER, un innovador sistema de recompenses que motiva els joves a reciclar. Per aconseguir-ho, proposen fer una sèrie de contenidors intel·ligents per dipositar envasos, ampolles de plàstic i llaunes on la persona usuària pugui identificar-se i rebre una moneda virtual, que pugui bescanviar-se als comerços locals. Amb la creació de la moneda es motiva la ciutadania d’Esplugues a reciclar i a comprar en aquells comerços locals, tot incentivant el consum en establiments de proximitat. L’equip donava resposta al repte presentat per l’Ajuntament d’Esplugues: “Com podem col·laborar la ciutadania, les empreses i el petit comerç en la reducció de residus a Esplugues?.
El jurat va tenir en compte la seva innovació, originalitat i viabilitat del projecte. Els guanyadors s’emporten com a premi un viatge a una capital europea per conèixer el seu ecosistema emprenedor i visitar la ciutat.
En aquesta tercera edició, que va arrencar el 18 i 19 d’octubre passat a Brussel·les, hi han participat 24 joves repartits en 6 equips (un per municipi) que han treballat en idees innovadores per donar resposta als reptes plantejats pels mateixos ajuntaments, tots ells relacionats amb els objectius de desenvolupament sostenible de l’ONU.
L’alumnat ha comptat als seus equips amb representants de l’administració local com a capitans i, durant la segona fase celebrada ja a Barcelona, amb el suport de mentors o mentores d’empreses locals, tenint així l’equip diferents punts de vista des dels que resoldre els reptes.