El Ple municipal celebrat aquest 17 de desembre ha aprovat de manera inicial amb un ampli suport els comptes que regiran les despeses i els ingressos del 2025, que, amb més de 74,6 milions, dels quals més de 15,7 són inversions, seran els més expansius de la història del municipi.
El projecte presentat pel govern municipal del PSC va comptar amb el vistiplau de 17 edils: els 10 del PSC i els 2 d’Esplugues en Comú Podem (ECP), que formen el govern, però també els 3 d’ERC, el de Junts i la regidora no adscrita. Dos dels tres del PP (un estava absent) i el de Vox van votar-hi en contra.
Els primers comptes d’Eduard Sanz com a alcalde es caracteritzen, segons les seves paraules, perquè “tenen un import sense precedents, per cobrir amb garanties les necessitats de la ciutadania”. Va destacar que un 35% del pressupost es destinarà a polítiques de Drets Socials, Civils, Ciutadania i Ciutat Educadora, “les que tenen cura de les persones”, i un 22,7% a Territori, Sostenibilitat i Transició Ecològica.
La portaveu del PSC, Montse Pérez, va subratllar que aquest pressupost “posa l’èmfasi en una de les prioritats d’aquest govern, l’habitatge assequible”, entre molts altres aspectes, com la sostenibilitat, la millora de l’espai públic i la transformació urbanística per consolidar la centralitat metropolitana d’Esplugues. A més, compta “amb una pressió fiscal baixa, ja que l’IBI i la resta d’impostos i taxes es congelen”, en contrapartida amb la incorporació de la nova taxa d’escombraries, per complir amb la normativa europea.
Jordi Pérez, en nom de l’altre grup membre del govern, Esplugues en Comú Podem (EeCP), el va qualificar de “bon pressupost” centrat en “les persones, el medi ambient i l’habitatge” i en va destacar l’increment de la despesa en el servei d’atenció domiciliària, reparació de les escoles i beques socials, entre d’altres.
El portaveu d’ERC, Roger Martínez, va dir que com a principal grup de l’oposició “el més fàcil seria votar en contra”, però “fem un vot a favor vigilant, amatent i responsable”, després que el govern municipal es comprometés a tirar endavant algunes propostes del grup republicà, com l’aprovació d’un catàleg de patrimoni i la creació d’una oficina d’escolarització municipal.
Per part de Junts, Iban Salvador va assenyalar que “hem constatat un canvi d’etapa, amb el nou alcalde, i hem detectat que aquest pressupost conté moltes coincidències amb el nostre programa electoral”. La regidora no adscrita Sara Forgas també va verbalitzar el seu suport.
En la banda del vot contrari, Óscar Gil, en nom del PP, va adduir que “tot i que tècnicament estan ben fets, hi ha aspectes que no compartim, com l’obra faraònica de l’Auditori, que lastrarà pressupostos futurs”. Per a Daniel Lafuente, de Vox, el creixement té a veure amb “un augment de la pressió fiscal, amb la nova taxa d’escombraries, que no millorarà la vida dels ciutadans”.
Les idees mestres del pressupost de l’Ajuntament d’Esplugues per al 2025 es van presentar aquest 17 de setembre a les entitats veïnals. Amb un creixement del 13% respecte l’exercici anterior, conté un apartat d’inversió històric, de fins a 15,7 milions, un 24,5% més que els d’enguany. Es tracta d’una xifra rècord, que permetrà continuar transformant la ciutat per fer realitats projectes com l’Auditori-Teatre (més de 6,5 milions), la nova seu de la Polica Local (2,4 milions) i l’adquisició del Monestir de Montsió (amb el segon pagament, de 2 milions).
Destaquen també les obres de millora de la via pública vinculades al projecte 4×100% –un total de 60, en què destaquen la remodelació de la rambla Verge de la Mercè o la millora de la plaça Trias i Fargas– i partides per a la construcció i adquisició d’habitatge protegit.
En línies generals, conté com a eixos prioritaris: habitatge assequible, millora de l’espai públic, ciutat innovadora (transformació urbanística per atraure empreses innovadores), ciutat de qualitat, ciutat neta i sostenible (s’incrementen partides per a la neteja de la via pública i la recollida de residus), ciutat digital (augmenta la digitalització de processos per millorar l’eficàcia de les prestacions i serveis municipals), ciutat cívica i segura (construcció de la nova seu de la Policia Local i aposta per una policia de proximitat) i ciutat que cuida (més partides per a l’atenció domiciliària i beques socials, entre d’altres).
Més informació sobre el pressupost, aquí.
Al Ple municipal ordinari de desembre es van aprovar també els punts següents:
– La pròrroga del conveni que estableix les bases de col·laboració institucional per al desenvolupament urbanístic per a la construcció del nou campus de salut de l’Hospital Clínic de Barcelona entre Generalitat, Consorci Hospital Clínic de Barcelona, Universitat de Barcelona, Ajuntament de Barcelona, Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, Ajuntament d’Esplugues de Llobregat i Diputació de Barcelona. S’aprova per unanimitat.
– L’adquisició directa del Monestir de Santa Maria de Montsió, al carrer Església, després de l’informe favorable de la direcció general d’Administració Local de la Generalitat (al Ple d’octubre ja es va aprovar el protocol signat amb les comunitats religioses per adquirir el convent). S’aprova per unanimitat.
– La pròrroga del conveni de col·laboració amb la Fundació Habitat 3 Tercer Sector Social per la subvenció atorgada sobre el programa de mobilització d’habitatges buits, per destinar-los a lloguer social, adreçat a persones en risc d’exclusió residencial, per un termini d’1 any, d’1 de gener a 31 de desembre de 2025. L’import de l¡aportació municipal és de 190.000 €. S’aprova per unanimitat.
– La moció subscrita i votada a favor per tots els grups i la regidora no adscrita, tret de Vox, per l’adhesió de l’Ajuntament, un any més, al projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.